تحقیقات بیانگر آن است که یادگیری از طریق بازی از مهمترین بخشهای فرایند رشد بچههاست. چیزی که بچهها زیاد در اختیار دارند، زمان است و والدین با دادن اجازه بازی به کودکان، علاوه بر تخلیه انرژی فرزندانشان، میتوانند به جنبههای مختلف رشد آنها کمک کنند.
خرید اسباب بازی فکری و آموزشی یکی از راههایی است که میتواند علاوه بر سرگرم کردن بچهها، پاسخگوی حس کنجکاوی و عطش کودکان برای بیشتر دانستن درباره محیط اطرافشان باشد.
شاید شما جزو کسانی باشید که دوست دارید فرزندتان، دوران کودکی با نشاطی داشته باشد و از سنین خیلی پایین درگیر مسائل آموزشی نشود. اما لازم است همگی ما بدانیم معتبرترین شرکتهای تولید کننده اسباب بازی، بازی فکری و آموزشی و فعالان حوزه کودک و نوجوان، اسباب بازیها و محصولاتشان را متناسب با سن بچهها و بر اساس نیازها و پرورش مهارتهای کودکان و نوجوانان تولید میکنند.
اسباب بازیهای فکری و آموزشی، وسایل بازیای هستند که علاوه بر سرگرم کردن کودکان، برای آموزش و پرورش مهارتهای مختلف بچهها طراحی شدهاند و انواع مختلفی دارند.
آویز بالای تخت نوزاد، تشک بازی موزیکال نوزاد، جغجغه، حلقههای هوش اردکی، واکر کودک، ماشین سواری موزیکال، سه چرخه، موتور تعادلی، بولینگهای پرتاب حلقه، بلوکهای لگو و بازیهای ساختنی، پازل، کتاب داستان، خمیر بازی، خمیر شنی، رنگ انگشتی، کرایون و مداد شمعی، مداد رنگی، گل رس، وسایل کاشت گیاهان و باغبانی، بازیهای کارتی، بازیهای رومیزی و بردگیمها و غیره همگی از جمله اسباب بازیهای فکری و آموزشی هستند که در رشد فیزیکی و پرورش مهارت های ذهنی و اجتماعی کودکان از زمان نوزادی تا بزرگسالی آنها نقش حیاتی دارند.
با توجه به توضیحاتی که در بالا به آنها اشاره شد، مزایای اسباب بازیهای فکری و آموزشی را میتوان مهمترین دلیل خرید این وسایل بازی و سرگرمی دانست.
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و صنعت است.
اسباب بازیهایی که امروز برای بچهها میخرید در زندگی آینده آنها نقش دارند. دیدن، ادراک، تجربه کردن، بازی کردن و آموزش همگی در شکلگیری شخصیت و آینده کودکان اثرگذار هستند. بچهها برای مواجهه با چالشهای مختلف زندگی نیاز دارند تا مهارتهای مختلفی را کسب کنند و موارد گوناگون را آموزش ببینند.
اسباب بازیهای فکری و آموزشی در کسب تجربههای مختلف نوزادان و کودکان نوپا اثر مثبت دارند. با این اسباب بازیهاست که نوزاد برای اولین بار با حسهای مختلف آشنا میشود. آویز بالای تخت، جغجغه و تشک بازی موزیکال نوزاد از جمله اسباب بازی فکری و آموزشی هستند که حواس 5 گانه، به ویژه حس لامسه، قوه بینایی و قوه شنوایی کودک را تحریک کرده و باعث تقویت این حواس میشوند.
بچهها در طول روز زمان زیادی را سرگرم بازی با اسباب بازیهایشان هستند و به وسیله آنها جزئیات بسیاری درباره موضوعات مختلف یاد میگیرند. کودکان با دیدن و تکرار آنچه یاد گرفتهاند میتوانند مهارتهای مختلفی را کسب کنند.
بچهها با بازی با اسباب بازیهایشان، هماهنگی چشم و دست و مهارتهای حرکتیشان تقویت شده و مهارتهای توانایی به خاطر آوردن، توانایی حفظ کردن، مهارت شناسایی که موجب رشد مغز و تقویت حافظه میشوند را بهدست میآورند.
اسباب بازیهای فکری و آموزشی این فرصت را به کودک میدهند تا آنچه در ذهنش تصور کرده را پیادهسازی کند. لوازم هنری مانند خمیر بازی، خمیر شنی، مداد رنگی و رنگ انگشتی از جمله لوازم آموزشی هستند که کودک به وسیله آنها میتواند احساسات غم و شادی و افکارش را بروز دهد و خلاقیتش نیز تقویت شود.
کودک با اسباب بازیهای نقشآفرینی مانند ماشین اسباب بازی پلیس، وسایل دکتر بازی و ست آشپزخانه با استفاده از قوه تخیلاش و تقلید رفتار بزرگترها، سرگرم بازی خیالی خود میشود. بازیهای خیالی و وانمودی در تقویت قوه خیالپردازی و توانایی قصهگویی کودکان اثر مثبت دارند.
به چالش کشیدن ذهن کودک یکی از مهمترین ویژگیهای اسباب بازی فکری و آموزشی است. پازل و جورچین از جمله اسباب بازیهایی هستند که کودک با کنار هم قرار دادن قطعات پازل به دنبال حل معمای آن است و توانایی حل مسئله را نیز تمرین میکند. هرچقدر پازلها پیچیدهتر باشند، کودک به دقت و تمرکز بیشتری نیاز دارد و درگیری ذهن کودک بیشتر میشود. بیشتر شدن فعالیت ذهنی کودک در رشد مغز و توانایی حل مسئله او نقش دارد.
بلوکهای لگو، بازیهای ساختنی و اسباب بازی دومینو از جمله وسایل بازی هستند که کودک با بازی کردن با آنها با روابط علت و معلولی آشنا میشود و در ذهنش این نتیجهگیری را میکند که «اگر من این کار را انجام دهم این اتفاق پیش میآید.»
بازی با اسباب بازیهای فکری و آموزشی را میتوان تنها و یا گروهی انجام داد. زمانیکه کودک با مشارکت و در تعامل با کودکان دیگر و یا بزرگترها سرگرم بازی میشود، فعالیتهای مختلفی مانند درخواست کردن، مشارکت و انجام فعالیت گروهی، رهبری و هدایت کردن، به نوبت بازی کردن، صبور بودن، منتظر بودن و با دیگران بازی کردن را انجام میدهد.
همچنین کودک هنگام بازی با دیگران احساس خوشحالی، ناراحتی و عصبانیت را تجربه میکند و رفتارهایی مانند گریه و خنده را از خود نشان میدهد. تمام این رفتارها در رشد مهارتهای احساسی و اجتماعی کودک اثر گذارند. کودکان هنگام بازی و در تعامل با دیگران است که یاد میگیرند در موقعیتهای مختلف چه رفتاری را باید انجام داده و چه احساسی را بروز دهند.
یکی از ویژگیهای کودکان این است که تمرکز در آنها پایین است و علاقه آنها به فعالیت و افراد معمولا زودگذر است و مدام به فعالیت دیگری علاقهمند میشوند. اسباب بازیهای فکری و آموزشی ابزاری هستند که کودک با بازی کردن با آنها علاوه بر سرگرم شدن، قدرت تمرکزش تقویت میشود.
بازیهای لگو و ساختنی از جمله اسباب بازیهایی هستند که کودک با داشتن دقت و تمرکز، میتواند طرح ذهنیاش را پیادهسازی کند و با توانایی ساختن آن نسبت به خود احساس خوبی پیدا کرده و با این احساس موفقیت، اعتماد به نفس و خودباوریاش افزایش یابد.